Toate activitățile / 1. INTRODUCERE - Organizații neguvernamentale

1. INTRODUCERE - Organizații neguvernamentale

ROLUL ÎN SOCIETATEA CIVILĂ (ONG – ONG) și PROTECȚIA CONSUMATORILOR

 

1. Introducere

Organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) au apărut și au adoptat diverse reglementări pe probleme precum sănătatea, planificarea familială, mediul și educația civilă formală, drepturile și responsabilitățile generale, drepturile omului, drepturile pacienților și drepturile consumatorilor, care au apărut ca urmare a stabilirii democraţie. Din când în când, pot fi stabiliți pentru a acționa împreună asupra anumitor probleme care apar în societate (cum ar fi Asociația pentru Protecția Pacienților cu SMA), pentru a acționa împreună ca urmare a nedreptății sau încălcărilor (cum ar fi drepturile animalelor Asociația pentru Protecția Consumatorilor, Asociația pentru Protecția Consumatorilor).

ONG înseamnă organizații neguvernamentale. O organizație non-profit poate fi definită ca un ONG. Scopul principal al organizațiilor neguvernamentale este de a face activități sociale. Sursa de finanțare pentru aceste instituții poate fi surse publice sau private. În general, ONG-urile sunt organizații private de voluntariat care obțin fonduri prin donații.

Societatea civilă voluntară și auto-organizată este definită ca un spațiu de viață socială care există în mod autonom față de stat. Pentru aceasta, ar trebui să poată acționa cât mai independent posibil de instituțiile politice și comerciale dorite.

Cu toate acestea, problema aici este că uneori întreprinderile comerciale și alteori publicul încearcă să controleze aceste instituții din diverse motive și încearcă să elimine activarea acestora.

-Societatea civilă este „o societate sau societăți din afara statului, neplanificate și stabilite de stat, care nu se află sub controlul statului”

Sunt instituții care nu se află sub tutela statului și care controlează acțiunile asociațiilor libere.

Înseamnă că cetățenii, care s-au reunit cu propriul lor consimțământ, acționează independent de intervenția statului sau a unei puteri naționale centrale.

Este un tip de organizație care contribuie la dezvoltarea democrației, este fără scop lucrativ, poate acționa separat de stat și poate influența voința politică și administrația prin formarea opiniei publice.

În lumina acestor definiții, societatea civilă apare ca un tip de organizație care își propune să influențeze procesul decizional al indivizilor care se reunesc voluntar, fără a fi dependenți de centru, și contribuie la democrație cu acest rol.

Un punct care atrage atenția aici este că păstrarea și continuarea existenței societății civile este o situație care se poate întâmpla doar în mediile democratice.

A devenit un instrument important pentru îmbunătățirea democrației în țările dezvoltate și împotriva regimurilor autocratice din țările în curs de dezvoltare. O democrație viabilă și durabilă este posibilă numai cu supraviețuirea inițiativei civile.

Capacitatea ONG-urilor de a-și proteja propriile active, de a-și dezvolta puterea și de a-și atinge obiectivele, după cum este necesar, poate fi atinsă numai în administrațiile democratice. În acest moment, ONG-urile ajută indivizii să asigure statul de drept organizându-se în diverse domenii, nu numai prin „supraveghere”, în cadrul unui stat democratic de drept.

Scopul acestor instituții este de a reduce sărăcia, de a crește ocuparea forței de muncă, de a lucra pentru interesul public în alfabetizare, planificare familială, populație, protecția mediului și educație non-formală, drepturile femeilor, drepturile copiilor, drepturile consumatorilor și drepturile generale.

ONG-urile care se ocupă de drepturile și responsabilitățile consumatorilor sunt o parte importantă a vieții. Se poate spune că ONG-urile sunt strâns legate de democrație în Turcia, deoarece democrația este stabilită în societate și oferă o oportunitate ONG-urilor.

Astăzi, ONG-urile și-au asumat roluri importante în diferite domenii în viața de zi cu zi. Organizațiile cetățenești au o istorie îndelungată în țările în curs de dezvoltare în general și, în special, în Turcia. În multe țări au primit nume foarte diferite.

Uneori, în unele țări, guvernele au încercat să controleze grupurile sociale cu unele reglementări.

După anii 1980, procesul de democratizare a început în țările în curs de dezvoltare. Odată cu înființarea procesului democrației, oamenii au intrat în mai multe discursuri de libertate și organizații pentru libertate. Astfel, oamenii au format societăți civile pe probleme precum drepturile femeilor, drepturile copiilor și drepturile altor grupuri defavorizate, protecția mediului și accesul la serviciile de sănătate.

Eliminarea analfabetismului în domeniul educației a fost prioritatea inițiativei civile. În acest scop, abilitarea femeilor, alfabetizarea funcțională, alfabetizarea civică, protecția grupurilor defavorizate, vulnerabile, educația etc. a lucrat în primul rând la aceste probleme.

În paralel cu acestea, ideea pieței libere și a globalizării a început să se întărească zi de zi. Acest proces a contribuit la consolidarea sectorului privat.

Odată cu dispariția economiei planificate și controlate central, economia de piață liberă a devenit mai puternică. Cu toate acestea, deoarece întreprinderile din sectorul privat funcționează pentru profit, se concentrează pe profit fără a calcula costul acestora, fără a acorda importanță mediului, sănătății și bunăstării oamenilor. Ca rezultat, întreprinderea privată s-a concentrat asupra acestor obiective excesive bazate pe profit și costuri de mediu.